Mittwoch, 17. März 2010

Revenire

Am avut probleme cu blogul, am fost atacata de virusi si cum deschideam pagina, cum incepea sa urle antivirusul. Nu ma pricep deloc la astfel de probleme, nu stiam nici macar cui sa-i cer ajutorul dar, cu chiu cu vai, am reusit sa rezolv. Si-acum beneficiez de un alt inceput. Las putin margelele de-o parte, ca sa va povestesc despre un articol care mi-a placut, mai ales ca era vorba despre lucruri de care habar n-aveam. Mi l-a aratat Victor intr-o revista Stern de acum aproape o luna. Si am tradus pentru voi, pe scurt si aproximativ. Vorbitorii de limba germana il pot gasi integral in pagina de internet a revistei. Este o scrisoare deschisa adresata grecilor de catre Walter Wüllenweber.

Dragi greci!

Din 1981, de 29 de ani, apartinem aceleiasi familii, a UE. Nici un alt membru al familiei nu a pus, in tot timpul asta, asa de multi bani in pusculita familiei precum noi - adica aproape 200 de miliarde de euro neto. Si niciunul nu a luat de acolo asa de multi bani ca voi, adica aproape 100 de miliarde. (...) Altfel spus, noi, nemtii, am daruit fiecarui grec, de la sugar pana la mosneag, cate 9000 de euro. Pur si simplu. A fost dragut din partea noastra, nu? De bunavoie, nici un popor nu a sprijinit un altul, pana acum, asa de mult timp si asa de grozav. De aceea, voi sunteti cel mai costisitor prieten al nostru.
Cum ne-a mers noua, in toti anii astia, nu v-ati intrebat niciodata. Cred ca nici acum nu ardeti de grija sa aflati care sunt problemele noastre. Dar eu am sa va spun, totusi: strazile noastre sunt pline de gropi precum cele antice pentru ca ne lipsesc banii pentru intretinerea lor. Bibliotecile si piscinele sunt inchise. Multe dintre orasele noastre sting fiecare al doilea bec din iluminatia stradala pentru ca nu mai pot plati factura la curent. Spre deosebire de salariile voastre, ale noastre nu au mai crescut deloc de la adoptarea monedei unice europene... Iar acum ar trebui sa va salvam si pe voi, grecii? Exact grija asta nu ne mai lipsea!
V-ati atras constant neincrederea noastra: in vara va incendiati singuri minunata tara pe care v-a dat-o Dumnezeu. Si-apoi tipati dupa pompierii nostri, pentru ca singuri nu reusiti sa o mai stingeti. Toti vreti sa lucrati la stat dar niciunul nu vreti sa platiti impozite. Daca numai o parte din rapoartele pe care a trebuit sa le citesc in ultima perioada e adevarata, atunci sunteti gata sa munciti numai cand primiti mita. Asta e valabil mai ales in cazul doctorilor si al personalului medical. Deci va inselati intre voi. Asta poate sa nu ne intereseze. Dar ne inselati si pe noi. De multi ani. Si asta nu are cum sa nu ne intereseze.
Primiti subventii de la EU pentru mai multi maslini decat ar putea , practic, sa incapa in tara voastra. Se pare ca va pricepeti la contabilitate caci pentru a indeplini conditiile de stabilitate pentru euro, v-ati falsificat constant si cu mare pricepere registrele, astfel incat Bruxellul nici nu a remarcat. In realitate, nu ati fi meritat euro niciodata. Cu toate astea, de la trecerea la euro, nici macar nu ati incercat sa indepliniti conditiile de stabilitate. Pentru ca economia voastra sa para ca este in crestere, ati folosit, din 2006, o mica scamatorie, inscriind in acte castigurile provenite din spalarea banilor, din traficul de droguri si contrabanda. (...) Dar astea nu merg la infinit, la un moment dat castelul din carti de joc de prabuseste. Momentul acela este acum.
(...) Toate grijile noastre se indreapta acum spre propriul viitor. Doar ca avem ghinion: suntem legati de voi. (...) Din cauza voastra, euro va fi ingenunchiat. Ne ameninta inflatia. Asta inseamna ca ceea de germanii au economisit va avea mereu o valoare tot mai mica. Din cauza voastra. Astfel de ganduri va sunt cu desavarsire straine, caci "a economisi" si "a investi" nu sunt tocmai slabiciunile voastre. Voi preferati sa dati euro din mana. Caci din toata Uniunea Europeana, voi sunteti poporul care isi foloseste cea mai mare parte din bani pentru consum.



(...) Voi faceti ce stiti mai bine: greva. (...) Dragi angajati ai Ministerului Grec de Finante, decat sa iesiti in strada saptamana viitoare, mai bine ocupati-va de impozitele milionarilor vostri care v-au platit regeste pana acum ca sa va uitati in alta parte. Dragi doctori greci, decat sa faceti greva, mai bine ocupati-va de pacientii vostri, fara sa primiti ciubucuri si platindu-va impozitele. Amanati pentru anul viitor comandarea noului Porche, o sa supravietuiti si fara el. Dragi pensionari ai Greciei: cand la noi cineva a muncit intreaga viata, primeste o pensie de 40% din salariul mediu pe care l-a avut. Din punctul asta de vedere, ocupam locul al patrulea de la coada in topul tarilor OCDE. Cine e pe primul loc? Evident, voi! Peste 95% din salariul vostru mediu continua sa va vina ca pensie. Si aici ati apelat iar la cutia cu scamatorii: nu calculati valoarea pensiei dupa salariile din intreaga viata, ci numai dupa salariile din ultimii trei pana la cinci ani de munca. Si de aia se obisnuieste la voi ca angajatorul sa va mareasca serios salariul cand se apropie pensia. Deci din banii cu care v-am sponsorizat in ultimii aproape 30 de ani va acordati pensii mult mai mari decat ne putem permite noi. Dar, dragi pensionari greci, voi sunteti generatia care a cauzat aceasta mizerie. Acum abtineti-va sa mai iesiti in strada, lasati guvernul sa puna la punct planurile de economii.
Si, dragi greci, nu mai spuneti ca politicienii sunt singurii vinovati de ceea ce se intampla. Voi sunteti cei care ati inventat democratia, ar trebui sa stiti ca poporul trebuie sa reactioneze si ca poporul este responsabil. Nu va obliga nimeni sa va eschivati de la plata impozitelor, sa dati mita, sa protestati impotriva oricarei politici convenabile si sa alegeti sa va conduca politicieni corupti. Politicienii sunt populisti. Si fac exact ceea ce le cere poporul.

4 Kommentare: